خواب زمستانی اراضی کشاورزی در اغلب نقاط کشور سبب نشده است که تولید محصولاتی همانند سیبزمینی، گوجهفرنگی، خیار و هنداونه در هرمزگان متوقف شود. به گزارش پیارم به نقل فارس از حاجیآباد، کشور و اقلیم ایران از دیرباز همواره به عنوان منطقهای چهار فصل و با تنوع آب و هوایی شناخته میشده است. در دههها ...
خواب زمستانی اراضی کشاورزی در اغلب نقاط کشور سبب نشده است که تولید محصولاتی همانند سیبزمینی، گوجهفرنگی، خیار و هنداونه در هرمزگان متوقف شود.
به گزارش پیارم به نقل فارس از حاجیآباد، کشور و اقلیم ایران از دیرباز همواره به عنوان منطقهای چهار فصل و با تنوع آب و هوایی شناخته میشده است.
در دههها و سدههای گذشته این کشور به دلیل برخورداری از محصولات متنوع کشاورزی در فصول مختلف شناخته شده است.
هرمزگان نیز یکی از مناطق مستعد کشور در این حوزه به شمار میرود که نقشی عمده را تولید محصولات کشاورزی و همچنین تولید خارج از فصل محصولات کشاورزی دارد که امروزه در صنایع غذایی دنیا اهمیت زیادی دارد.
اهمیت برداشت محصولات خارج از فصل برای کشورها در این است، که در زمانی که به دلیل عدم برداشت در فصول سرد مردم مجبور به استفاده از محصولات سردخانهای هستند، تازهترین و طبیعیترین محصولات را با هزینههای مناسب میتوانند تهیه کنند.
شهرستان حاجیآباد واقع در شمال هرمزگان از قطبهای کشاورزی این استان و جنوب کشور به شمار میرود که در فصل جاری در اتفاقی نادر و قابل توجه محصول سیبزمینی در مزارع این شهرستان قابل برداشت شده است.
علاوه بر حاجیآباد شهرستانهایی همانند پارسیان (گاوبندی) و میناب در تولید خارج از فصل محصولاتی همانند گوجهفرنگی و هندوانه و خیار شناخته شدهاند.
معاون جهاد کشاورزی حاجیآباد در همین راستا در گفتوگو با خبرنگار فارس در این شهرستان، با بیان اینکه برداشت سیبزمینی از دو هکتار مزارع طی طرح پائیزه برای نخستین بار در این شهرستان محقق شده است، اظهار داشت: متوسط برداشت عملکرد سیبزمینی در هر هکتار در این مزارع این شهرستان بین ۲۳ تا ۲۵ تن است.
عزیز نوروزی در این راستا پیش بینی کرد: در این فصل در مرحله نخست این طرح ۴۵ تن سیبزمینی از مزارع حاجیآباد برداشت شود.
این مسئول با بیان اینکه محصول سیبزمینی (با هدف برداشت و تولید خارج از فصل) برای نخستین بار در اواسط شهریورماه در روستای تزرج شهرستان کشت شده است، افزود: رقم کشت شده از نوع سانتر و از ارقام زودرس به میزان ۱۱ تن بوده است.
وی کاهش مصرف آب، جایگزینی با محصولات با مصرف بالای آب مثل ذرت و تنظیم بازار سیبزمینی و همچنین کاهش قیمت مناسب فروش به دلیل برداشت زودهنگام نسبت به سایر مناطق از جمله جنوب کرمان را از جمله مزیتهای تولید این محصول طی فصل پاییز در شهرستان حاجیآباد اعلام کرد.
معاون جهاد کشاورزی حاجیآباد ضمن تاکید بر کشت سیبزمینی پاییزه تصریح کرد: به کشاورزان توصیه میشود برای کشت سیبزمینی از ارقام زودرس و ضد غفونی شده پیشجوانهدار استفاده کنند و ضمن تغذیه مناسب، رطوبت خاک نیز برای پایین آوردن دمای آن در اوایل کشت بالا نگه دارند.
وی عمده مشکلات کشاورزان در زمینه تولید سیبزمینی را بالا رفتن هزینههای تولید و نبود صنایع تولیدی و فرآوری و عدم ثبات قیمت خرید این محصول دانست و افزود: با توجه به شرایط آب و هوایی متفاوت در سطح شهرستان نیاز به اجرای طرحهای تحقیقاتی با موضوع تاریخ کاشت و ارقام سازگار با منطقه بیش از پیش احساس میشود.
همچنین کشت بهاره سیبزمینی شهرستان حاجیآباد که رتبه نخست تولید این محصول را در هرمزگان دارد، هر ساله از اواخر آذرماه آغاز و تا پایان دیماه در سطح ۶۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی ادامه مییابد.
اما با توجه به اهمیت تولید و برداشت خارج از فصل محصولات، کارشناسان و صاحبنظران این بخش بر این عقیدهاند که حمایتهای دولتی از این نوع کشت که به مثابه طلا برای کشورهاست میتواند، علاوه بر تامین نیاز داخلی، ارزآوری قابل توجهی نیز برای کشور داشته باشد، چرا که بسیاری از کشورها مصرف محصولات تازه را بر مصرف محصولات مشابه سردخانهای ترجیح میدهند.
متاسفانه در سالهای گذشته در استانی همانند هرمزگان تجربه نشان داده است، که بیتوجهی به بازاریابی محصولات تولید شده در خارج از فصل معمول، سبب از بین رفتن و دفن محصولات توسط کشاورزان شده است که نمونه بارز آن میتوان به مشکلات عدیده کشاورزان گوجهفرنگی طی سالهای گذشته در پارسیان اشاره کرد که بخش قابل توجهی از محصول تولیدی خود به دلیل ماندن در محل برداشت و عدم انتقال به بازار مصرف به دلیل بالا بودن هزینههای حمل و نقل، به اجبار دفن کردند.
به نکات زیر توجه کنید